Ik ben een creatieve kleuterjuf! Het liefst raak ik die creativiteit kwijt in de kleuterklas. Ik doe het door te knutselen, te haken, te tekenen, te naaien, te werken met photoshop,... Ik probeer dan ook zoveel mogelijk zelf te maken! Deze website is ontstaan omdat ik mijn ideeën met (toekomstige) kleuterjuffen - en meesters wil delen!

Zoeken in deze blog

Laatste nieuws in uw mailbox? Klik hier!

woensdag 7 augustus 2013

Heel wat geknutsel..

Bij deze een nieuwe  blogpost met de verschillende dingen die ik in de vakantie al gemaakt heb voor school.
 
Gisteren sorteerde ik al m'n prentenboeken. Ik typte alle titels in een lijst. Daarbij schreef ik ook telkens de auteur en de thema's waarbinnen het boekje past. Ik gaf hen ook een code zodat ik de boeken snel terug zal vinden in m'n boekenrek.

 
 
Verder zaagde ik ook nog enkele puzzels in het thema Sinterklaas. Dit keer werden het inlegpuzzels. Ik gebruikte MDF-platen. Daar maakte ik een tekening op. Met behulp van de figuurzaag zaagde ik alles uit. Ik boorde eerst een klein gaatje, zodat het zaagblad door het hout kon gestoken worden.
Daarna schuurde ik de randen mooi glad, zodat er geen splinters meer aan waren.
Een laagje acrylverf erop en daarna nog vernissen en klaar! De grote puzzels van Sint en Piet lijmde mijn pa vast op een andere plaat. Op deze plaat staat de tekening geschilderd.
Nu moet ik nog enkel de dozen maken om erin te stoppen. 
 
 
Ik ben ook bezig met het maken van stokpaardjes. Eerst tekende ik op papier een model van een paardenhoofd. Daarna zette ik dit over op de planken MDF.
Met de figuurzaag zaagde ik alle grote contouren uit. Deze werden mooi glad geschuurd en daarna met muurverf geschilderd in het wit.
Wanneer de ene kant mooi gedroogd was, draaide ik ze om en gaf ook de andere kant een laagje verf. Daarna nog met rood en zwart de details aanbrengen, vernissen en klaar waren ze.
Ofja, klaar, voorlopig dan toch. Ik moet nog een stok door het hoofd en een stok om vast te houden  monteren. Ik maakte er 6.
 
 
 
 
De aftelkalender voor de komst van Sinterklaas. Eenvoudig gemaakt met volgende onderdelen:
- een plank (A2)
- een leuk stofje
- nietjes
- vilt
- patroon Sint en Piet
- warme lijmpistool
- jute
- lintjes
 
 
In de zakjes zullen voorwerpen gestopt worden in verband met Sint/Piet, telkens verbonden aan een klein opdrachtje.
 
 


Mijn memospel van Sinterklaas is ook afgewerkt. Eerder had ik de hoofden van zwarte piet al gehaakt. Nu heb ik prentjes gezocht, deze afgedrukt, gelamineerd en opgelijmd.
Hieronder zie je het resultaat:
Een handpop bij het boekje 'De mooiste vis van de zee':

 
Om deze handpop te maken vertrok ik van een washandje. Ik sneed de hoekjes af en naaide deze er terug aan, zodat ze de vinnen vormen.
De bolletjes kocht ik in de Action. Ik naaide ze erop, zowel aan de voor- als aan de achterkant.
 
 
En mijn laatste knutselwerkje tot nu toe is een uitbreiding op wat ik al eerder gemaakt had, namelijk pittenzakken. Voor de opdracht van school moesten we 8 pittenzakjes maken. Dit is echter wat weinig wanneer je de pittenzakken voor een turnlesje wilt gebruiken. Daarom maakte ik er nog wat bij! Het resultaat: 28 pittenzakken!
 
Verder heb ik al heel wat ideeën bijeengezocht om te gebruiken tijdens komende stages. En er staan nog heel wat dingen op mijn lijstje om nog te doen tijdens de vakantie:
- verkleedkleren maken van Sint en Piet
- de stoomboot maken
- spelletje maken
- vingerpopjes maken
-....
 
 
Zo dit werd een lange post!
Tot de volgende keer!
 

2 opmerkingen:

 1. Hallo Annelies,

  ik ben zelf ook kleuterjuf en werk al 4 jaar in een tweede kleuterklas! Ik ben zelf ook heel creatief, maar met een figuurzaag werken kan ik -nog- niet! Ik vind het super wat jij allemaal kan maken uit hout! Kan je mij vertellen welke figuurzaag je gebruikt en welke materialen je nog nodig hebt om alles zo mooi te kunnen uitsnijden?

  Alvast bedankt!

  Nog veel succes met je carrière als kleuterjuf!

  Lieselot

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Lieselot

   Ik heb de volgende figuurzaagmachine: http://www.powerplusshop.be/2743/13607/zaagmachines/powx190-figuurzaagmachine-85w.aspx. Vroeger had ik een gewoon figuurzaagje, maar dat was nogal wat werk.
   Ik gebruik een boor om gaten te boren wanneer ik iets uit het hout wil snijden.
   Groetjes
   Annelies

   Verwijderen