Ik ben een creatieve kleuterjuf! Het liefst raak ik die creativiteit kwijt in de kleuterklas. Ik doe het door te knutselen, te haken, te tekenen, te naaien, te werken met photoshop,... Ik probeer dan ook zoveel mogelijk zelf te maken! Deze website is ontstaan omdat ik mijn ideeën met (toekomstige) kleuterjuffen - en meesters wil delen!

Zoeken in deze blog

Laatste nieuws in uw mailbox? Klik hier!

Bewegingskoffer

Tijdens mijn opleiding moest ik heel wat materialen maken die in mijn bewegingskoffer een plaatsje vonden!Hieronder zie je een kort overzicht:


Zelfgemaakte pittenzakken.

Formaat: 10 x 15 cm

Werkwijze: ik stikte zakjes van 10 cm op 15 cm. De bovenkant van de zakjes liet ik open, zodat ik ze voor 3/4 kon vullen met rijst. Daarna stikte ik de zakjes volledig dicht, zodat er geen rijst meer kan ontsnappen.

Zelfgemaakte voddenballen

Ik maakte verschillende soorten voddenballen. Ik naaide enkele ballen en ik haakte enkele ballen. Beide hebben een erg leuk resultaat. De voddenballen kunnen in heel wat verschillende activiteiten gebruikt worden.
Op de foto hieronder zie je enkele van mijn voddenballen. Dit zijn de genaaide varianten. 
Ik gebruikte volgend patroon: http://www.purlbee.com/the-purl-bee/2008/8/16/fabric-beach-balls.html 

Ik gebruikte voor mijn ballen het kleinste patroon. Natuurlijk kun je dit zo groot of zo klein maken als je maar zelf wil!
Ik koos telkens voor een effen stofje  en een bijhorend stofje met een leuk motiefje. De eerste bal was wat sukkelen en fikkelen, maar de tweede ging al veel vlotter!Zwaailinten maken 

Een andere opdracht voor beweging was het maken van 8 zwaailinten. Ikzelf maakte er 28, zodat alle kleuters zeker één kunnen hebben. 
Ik gebruikte de vier hoofdkleuren: geel, rood, blauw en groen. De stokken die ik hiervoor gebruikte hebben een diameter van 1 cm.

Deze zwaailinten zijn erg leuk om te gebruiken tijdens een lesje schrijfdans of een dansles! De kleuters zijn er dol op.


Armbanden om hoeken te verdelen

Tijdens de opleiding moest ik ook armbanden maken. Dit moest toen gebeuren met zo'n doorzichtige buisjes en crêpepapier. Heel veel werk, maar niet zo effectief om te gebruiken in de bewegingsles. 
Ik gebruik nu meestal schminkstipjes of iets anders in het thema om de groepjes te maken.

Flowersticks

Ik maakte 4 flowersticks. Dit zijn een soort sticks die worden gebruikt tijdens lessen circustechnieken.
De flowersticks zijn eenvoudig en kosteloos te maken met oude binnenbanden:

1. Je hebt twee soorten houten stokken nodig: twee van 9 mm doorsnede en één van 14mm doorsnede.
2. De stokken van 9 mm : 40cm lang & de stok van 14 mm: 60 cm lang.
3. Je draait rond de langste stok een oude binnenband van een fiets. Zorg dat het overal mooi rond de stok aansluit. Ik kleefde de band hier en daar vast met warme lijm.
4. Dan neem je 4 stukjes van  van 8cm lang van een brede binnenband (een gewone stadsfiets/mtb), je knipt dit in repen, ongeveer 6 cm ver.
5. Je draait er ,telkens twee aan één kant, rond de stok en kleeft ze vast met warme lijm.
6. Daarna kun je de stok wat versieren met bijvoorbeeld gekleurd plakband.
 7. De kleine stokken bekleef je verticaal met één laag binnenband. Hier is het vooral belangrijk dat je de stok zo effen mogelijk maakt.
8. Als afwerking eventueel wat plakband waar de kleuters de stok moeten vasthouden.


Zo klaar! Nu kun je beginnen oefenen! :DBewegingsprenten

Ik maakte tijdens mijn voorbije 3 jaar geregeld gebruik van bewegingsprenten. Op de markt bestaan er heel wat kwalitatieve prenten die je kunt gebruiken.
In de opleiding gebruikten we vooral de prenten van Speelkriebels.  Ikzelf maakte ook enkele aangepaste bewegingsprenten. Zo kon ik de houdingen in het thema laten passen. Ik maakte er in thema piraten, thema Indianen, thema Sinterklaas en thema carnaval.

Blotevoetenpad

Ik maakte ook een blotevoetenpad. Ik nam MDF-platen van 40 cm op 40cm. Ik bevestigde allerlei materialen op de planken. Ik deed dit met warme lijm. Ik keek wel naar de veiligheid. Ik zorgde dat de kleuters zich niet konden kwetsen aan de materialen. Mogelijke materialen: stof, houten gordijnringen, vilt, rubber, flessendoppen, schuurpapier, wol,...Stokpaarden

Nee, deze passen niet in mijn koffer!  Maar ze zijn wel een hit en je kunt ze in meerdere thema's gebruiken. Ze zijn erg leuk om te gebruiken in een hoekenwerk. De stokpaardjes maakte ik zelf met mijn figuurzaag. 


Kegelspel

Ik maakte tijdens mijn opleiding ook enkele kegelspellen. Dit deed ik door Pringles-kokers te beplakken met papier. Ik maakte reeds een kegelspel in thema Indianen en in thema piraten.De kleuters vinden dit erg leuk én het is goed voor het mikken.Tikhesjes

Ik heb ook enkele tikhesjes in mijn bewegingskoffer zitten. Dit zijn geen gewone fluovestjes, maar telkens iets in het thema: een politiehemdje, een hawaislinger, een hoed,...

Singaal

Ik gebruik nooit een gewoon fluitje tijdens de bewegingsles. Ik maak vaak gebruik van één van mijn zelfgemaakte muziekinstrumenten. 

Zelfstandige opdrachtkaarten

Ik zag het idee om boekjes te maken van de verschillende categorieën ook op Pinterest. Zo kun je de bewegingskaarten zelfstandig laten gebruiken door de kleuters. Dit zowel in de klas als tijdens de turnles tijdens bijvoorbeeld hoekenwerk! 

Ik maakte telkens een voorkant voor het boekje. Zodat de kleuters zien welk materiaal er nodig is. De kaften kun je hier gratis downloaden. Ik maakte 7 verschillende kaften. 

De prenten maakte ik op fotoformaat, zodat ze in de fotolamineerhoesjes passen. Zo hoef ik niet te knippen en heeft iedere kaart eenzelfde formaat. Alle kaarten werden per thema (krant, bal,..) gesorteerd en met een ringetje aan elkaar vastgemaakt. Zo raken er geen kaarten zoek...Andere materialen: 
  • Ballonnen
  • Kegels
  • Blinddoeken
  • Belletje
  • Opdrachtkaarten
  • Twisterdoek
  • Stoepkrijt
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.