Ik ben een creatieve kleuterjuf! Het liefst raak ik die creativiteit kwijt in de kleuterklas. Ik doe het door te knutselen, te haken, te tekenen, te naaien, te werken met photoshop,... Ik probeer dan ook zoveel mogelijk zelf te maken! Deze website is ontstaan omdat ik mijn ideeën met (toekomstige) kleuterjuffen - en meesters wil delen!

Zoeken in deze blog

Laatste nieuws in uw mailbox? Klik hier!

Dino's (3kk)

Thema dino's, een thema uit de kleuters! Het was dan ook een fantastische week! De kleuters waren erg geboeid.


De poppenhoek werd omgetoverd tot een wereld van de dino's. Er waren twee dinonesten, dino verkleedkleren, botten, eieren, penselen, paleontoloog kleren, ...

De kleuters kwamen in deze hoek heel mooi tot spel. Met de botten konden ze urenlang spelen. Ze maakten erg mooie creaties. Hieronder vind je enkele foto's van de poppenhoek:

De dino in het nest...


Twee dinonesten met de palmboom en achtergrond.

Verkleedkledij

Zelfgemaakte poten (uit hout)

Dinostaarten: zelf genaaid

De zandtafel werd in dit thema ook goed verrijkt. Er werden skeletten verstopt. De kleuters moesten het skelet opnieuw ineen puzzelen. 
Ik had ook fossielen gemaakt met gips. In die fossielen stonden letters. Ik voorzag kaarten met themawoorden op. De kleuters zochten met penselen deze fossielen in het zand en maakten de woorden. Verder lagen er ook dino's in de zandbak, waarmee de kleuters naar hartenlust konden spelen.


In de bouwhoek bracht ik een hele doos met dino's aan. Ik had ook mijn houten blokken mee waar de kleuters met krijt op kunnen tekenen. Dit vonden de kleuters erg leuk om te doen! De blokken zijn eenvoudig te maken: houten blokken en bordverf, meer heb je niet nodig.Ik had ook dino's verstopt in een speciaal gipsmengsel. De kleuters konden dit dan uitbeitelen met een hamer en een nagel. Succes gegarandeerd!


Tijdens de waarneming leerden we verschillende dinosaurussen kennen. De kleuters konden ze classificeren, leerden over hun uiterlijk, de wereld van toen,...

We maakten ook enkele beeldende werkjes:
Dino's maken met klei


Gipswerkje op MDFStappenplannen om dino's te tekenen


Strijkparelen met een telvoorbeeld tijdens het vrije spel.

Ik vertelde iedere dag een stukje rode draad verhaal. Dit verhaal gaat over Mika. Mika vond botten in de tuin! Van een echte dino! Mika gaat naar school,beleeft allerlei avonturen en uiteindelijk komt hij te weten welke dino er in zijn tuin begraven lag. Ik tekende zelf de prenten bij het verhaal. Dit was een echt succes in de klas. De kleuters keken er telkens weer naar uit.

Als levensbeschouwelijke activiteit werkte ik rond het boek: 'Nono, de kleine humeurige dinosaurus'. We leerden het volgende lied. Het was een erg leuk lied! De kleuters konden het heel goed zingen.


Ik had ook enkele spelletjes gemaakt in het thema. De kleuters vonden vooral het dino expeditie spel héél leuk om te spelen. Ik bracht het eerst begeleid aan, maar daarna speelden ze het nog verschillende keren zelfstandig.

Getallendino: een memorie met cijfer en hoeveelheden.

Knijpkaarten dino

Dino en ei combineren: hoofddrukletter en drukletter, met magneetband voor op het krijtbord

Dino's leggen met rubberen figuren

Schaduwmemorie

Dino expeditie: een leuk behendigheidsspel

Uiteraard mochten ook de sudoku's niet ontbreken. Ik testte heel wat uit. En ik kan jullie vertellen: dit was een succes!

Ik speelde een poppenspel over verschillende dinosaurussen en een schimmenspel. Om het schimmenspel te spelen, had ik een speciaal theater gemaakt. Nadien kregen de kleuters de kans om zelf een schimmenspel te spelen.


Ik had in het begin van de week een dino-ei in een pot met water gestoken. Drie dagen later werd onze baby dinosaurus geboren. De kleuters mochten hem allemaal een naam geven. De meest originele namen kwamen naar boven. 


De laatste dag bakte ik samen met de kleuters zandkoekjes. Ik had een stappenplan mee. De kleuters konden alles zelf doen. De koekjes waren heel lekker.. en dat vonden de kleuters ook!


Een geslaagde week rond dino's, die gerust nog wat langer mocht duren. 

14 opmerkingen:

 1. Hoi Annelies,

  Supermooie materialen. Ik ben helemaal gek op je spel met de letters. Heb je deze toevallig zelf gemaakt? Kan je me vertellen hoe je dit gedaan hebt of wil je dit eventueel met me delen? Zou mij een groot plezier doen :-)!

  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo, ik maakte dit in Word. Indien je mij een e-mail geeft, mail ik het door.
   groetjes

   Verwijderen
 2. Hey Annelies, Je behendigheidsspel ziet er ook heel tof uit. Hoe gaat dit precies? Grtjes Debbie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Debbie

   Het is een bestaand spel van Haba. De spelregels zijn online te vinden.
   Het heet dino-expeditie!

   Mvg

   Verwijderen
 3. Hey Annelies, heb je toevallig de afbeeldingen die je gebruikt hebt voor het behendigheidsspel nog op computer staan? Of zeggen waar je de afbeeldingen vandaan hebt? Ik zou dit graag willen maken voor in mijn klas. Groetjes Jill

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Jill

   Stuur mij gerust een mailtje, dan mail ik ze door.

   Mvg
   Annelies

   Verwijderen
 4. Hey Annelies,
  Heb jij toevallig de afbeeldingen van het behendigheidsspel nog op je pc staan ? Het lijkt me een super fijn spel !
  Ik heb ook nog een vraagje over de prenten die je gebruikt bij de activiteit aan de zandtafel, waarbij de kleuters de opgegraven botjes terug in elkaar moeten puzzel tot het skeletje dat afgebeeld staat. Deze prenten zijn zo ontzettend duidelijk, ik zou ze zelf ook graag willen gebruiken, zou jij me kunnen zeggen waar ik deze kan terug vinden ?

  Alvast bedankt !

  Groetjes,
  Inès

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Inès. Het behendigheidsspel heb ik nog digitaal staan. Geef me gerust je mailadres, dan mail ik ze door.
   De prenten voor de zandtafel had ik zelf getekend. Ik maakte de botjes zelf in klei, daarna maakte ik er een skelet mee. Ik ging dan rond de verschillende stukjes met een stift, zodat de skeletten op het blad stonden.

   Groetjes

   Annelies

   Verwijderen
 5. Dag Annelies,Het schaduwspel (stenen) ziet er super leuk uit. Dit zou ik graag met mijn kleuters willen uittesten. Heb jij hier de bestanden van?
  Alvast bedankt!

  Vele groeten,

  Jasmien

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wauw, wat fijne leuke idee doe ik op je blog op!
  zou jij het behendigheidsspel nog eens willen delen?
  annhoma@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag, ik ga in mei thema stenen uitwerken met max en de toverstenen in mijn stageklas.
  Ik zou graag de schaduwmemorie willen aanbieden. Zou het mogelijk zijn om het aan mij door te willen sturen.
  Waar heeft u toevallig de keien gevonden, weet u misschien een winkel dat niet te duur is?

  Alvast bedankt
  laurinevercamer@live.be

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo

   Ik stuur het documentje door. Misschien in Floralux?

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.