Ik ben een creatieve kleuterjuf! Het liefst raak ik die creativiteit kwijt in de kleuterklas. Ik doe het door te knutselen, te haken, te tekenen, te naaien, te werken met photoshop,... Ik probeer dan ook zoveel mogelijk zelf te maken! Deze website is ontstaan omdat ik mijn idee├źn met (toekomstige) kleuterjuffen - en meesters wil delen!

Zoeken in deze blog

Laatste nieuws in uw mailbox? Klik hier!

KERSTMIS (PK-1KK)

De klas werd volledig versierd met lichtjes, een kerstboom, de kerststal,... De kleuters maakten ook enkele versieringen zelf. Ze maakten een kerstboomslinger met een kartonnen bordje. 
De eerste dag van de stage mochten de kleuters zelf aan de slag met het versieren van de kerstboom. Eerst bekeken we de kerstboom van wat dichterbij. De kleuters voelen, ruiken, bekijken de kerstboom en de kerstversiering. Wat moet er daar helemaal vanboven op de kerstboom? Juist ja, een piek!


De eerste week van de stage werkten we rond 'licht en donker'. Alles werd uit het poppenhuis gehaald en er werd een donker hoekje gemaakt. Ik had een kartonnen doos beschilderd met bomen. Ik had een sterrenhemel gemaakt met kerstlichtjes. Mijn lichtbak vond ook een plaatsje in deze hoek. De kleuters konden experimenteren met allerlei materialen op de lichtbak. Ik had ook enkele snoezelmaterialen en zaklampen aangeboden. 
Ik speelde het verhaal 'welterusten, kleine beer'. Ik speelde de grote beer. De kleuters konden het verhaal naspelen in de donkere hoek. We leerden een liedje rond het verhaaltje.
De week rond licht en donker werd afgesloten met een blacklightshow! Dit was een echt succes. De kleuters genoten ervan! Hieronder een klein fragmentje van de voorstelling. Ik vertelde het verhaal 'kleine muis wil de maan'.


Ik had ook heel wat puzzels, spelletjes, verkleedkledij,.. gemaakt om de hoeken te verrijken. Hieronder vind je een greep uit het aanbod:


zelfgehaakte kerststal

Spelen met de verkleedkledij: Maria, Jozef, herder, kindje Jezus, de engel, ezel,...

Ik maakte een logiset met pakjes. De kleuters moesten de juiste pakjes zoeken. Om de kenmerken te bepalen, mochten ze met de dobbelstenen rollen.


In de winkel konden ze pakjes verkopen!


Ik maakte ook heel wat puzzels, hieronder vind je enkele puzzels.
Ik maakte een kerstspel, gebaseerd op de kleine boomgaard. De kleuters moeten samenwerken tegen de houthakker, want die wil de kerstbomen omhakken!! Wanneer de kerstbomen versierd zijn, zal hij ze niet meer omhakken.
De kleuters konden in de ontdekhoek de kerstboom versieren!


Het spel 'day and night' dat ik maakte, was ook een groot succes!

De kleuters mochten zelf hun eigen kaarsen maken! Dit is het eindresultaat. Ze vonden het een superleuke activiteit!Hier zijn we druk bezig met het maken van onze drie nieuwjaarsbrieven! Eerst knikkerverven, nadien stempelen.Een foto van het echte eindresultaat had ik niet. Enkel foto's van het tussenstadium:

Ons versje:


Tik tak was een enorm groot succes! Alle kleuters zaten muisstil te kijken...


Mijn zelfgemaakte bewegingskaarten werden gebruikt tijdens de turnles en in de bewegingshoek! Stuur me gerust een mailtje als je de prenten wilt ontvangen. 


Ik vertelde ook heel wat verhalen: 'Het Kerstverhaal' van Kathleen Amant en "Jules en de grote kerstboom" Ik speelde het verhaal van Jules ook met zelfgehaakte vingerpoppen:Deze leuke stage werd afgesloten met een gezellig kerstfeestje! We maakten een petit beurre taart en aten die 's namiddags gezellig op! We speelden een muzikaal pak en deelden cadeautjes uit. Leuk! 

Na de stage kreeg ik van mijn mentor ook een kerstcadeautje: 

Een afsluiter van een geweldige stage!
3 opmerkingen:

 1. De bewegingsplaten zijn fantastisch goed gemaakt! Kan je deze bij jou downloaden? Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Ik ga eens op zoek of ik deze prenten nog digitaal staan heb! groetjes

   Verwijderen
 2. Zou het mogelijk zijn om de prenten te ontvangen van de bewegingstussendoortje?

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.