Ik ben een creatieve kleuterjuf! Het liefst raak ik die creativiteit kwijt in de kleuterklas. Ik doe het door te knutselen, te haken, te tekenen, te naaien, te werken met photoshop,... Ik probeer dan ook zoveel mogelijk zelf te maken! Deze website is ontstaan omdat ik mijn ideeën met (toekomstige) kleuterjuffen - en meesters wil delen!

Zoeken in deze blog

Laatste nieuws in uw mailbox? Klik hier!

KIKKER IS VERLIEFD (123KK)

De klas werd helemaal ingekleed met hartjes, zodat het wat gezelliger werd. Ik had een klaspop gemaakt van Kikker en één van eend. De kleuters vonden dit geweldig! 

Elke dag vertelde ik het verhaal op een andere manier. Zo zag mijn weekverloop eruit:
- dag 1: deel 1 van het verhaal
- dag 2: deel 2 van het verhaal
- dag 3: verhaal met mijn kamishibai (ik tekende de kamishibaiplaten zelf)
- dag 4: digitaal verhaal van het verhaal
- dag 5 : blacklightshow van het verhaalDe poppenhoek werd het huis van Kikker. Het werd verrijkt met verkleedkledij van de 4 hoofdpersonages uit het boek. Ik hing alles op aan een kapstok. Op de kapstok kleefde ik een foto van de verkleedkledij, zodat de kleuters beter konden opruimen.
Ik voorzag in dit huis ook bloemen, tekenpotloden en wit papier. Zo konden ze brieven schrijven naar elkaar.


De kleuters vonden het geweldig om zich te verkleden. Het boek leefde in de klas!
Een close-up van de verschillende verkleedkleren. Alles werd zo eenvoudig mogelijk gemaakt. De maskers zijn gemaakt van vilt en karton.

Op de gang werd een winkel ingericht. In de winkel werden er verschillende dingen verkocht die je geeft aan je vriend of vriendin. Er werden ook spullen verkocht zodat het huis van Kikker wat versierd kon worden. Er was een bord dat duidelijk maakte wanneer de winkel open of gesloten was. De kleuters betaalden met dopjes van petflessen.De boekenhoek werd verrijkt met heel wat boekjes rond verliefd zijn en boekjes van Max Velthuijs. De kleuters vonden het héél leuk om detailprenten te zoeken in het boek 'Kikker is verliefd'. Zowel de jongsten als de oudsten vonden dit héél leuk!

In de boekenhoek bood ik ook het boek 'Het huis van Kikker' aan. Daar konden de kleuters dan spelen met mijn zelfgehaakte vingerpopjes van kikker. De hit van de stage was de rjistbak: de kleuters vonden dit FANTASTISCH. De jongste konden naar hartenlust experimeteren. Ze laten hun fantasie de vrije loop.
De oudsten konden er veel wiskundige begrippen aan koppelen. 
De rijst kleurde ik met voedingskleurstoffen.


De kleuters knutselden een kikker, een eend, een hart en een fotohouder. Ze kleurden ook echte mandala's in. Hieronder zie je enkele voorbeelden van de knutsels:

De fotohouder maakte ik met gips. Ik maakte het gips samen met de kleuters. Dat vonden ze al geweldig op zich. Het versieren vonden de kleuters ook heel tof om te doen. Ze konden kiezen waarmee ze hun fotohouder zouden versieren: strijkparels, stukjes gekleurde kaars, roosjes,..  De foto in de fotohouder is de kleuter verkleed als personage uit het boek met mijn zelfgemaakte klaspoppen. 

Verder gaf ik tijdens de begeleide groepen enkele gezelschapsspelletjes: een wie is het van Kikker en zijn vrienden, labyrinth in het thema, memorie deel-geheel, memorie kleur-zwartwit, een hartjesspel,...
Hieronder zie je een foto van mijn zelfgemaakt spel 'labyrinth'. Het is aanpasbaar naargelang het thema.


Ik had ook een verteltas gemaakt. 

In de verteltas zaten:grote gevoelenskaarten 
vingerpopjes
werkblaadjes
hartjesspel

memorie deel-geheel

memorie zwartwit-gekleurd
rijmkaarten
knijpkaarten
woordkaarten rond het boek
prenten om het boek in juiste volgorde te leggen

Ik ging met de verteltas aan de slag in de klas: 


Naar aanleiding van mijn onderzoeksopdracht bracht ik ook sudoku's aan. Dit verliep heel goed. 


Levensbeschouwelijke opvoeding deed ik rond het thema 'houden van'. Verder deed ik ook iedere dag een rode draad gezelschapsspel. De kleuters moesten opdrachten doen om de hartenpuzzel volledig te kunnen maken. Dit vonden ze leuk. Mijn memoriebord gebruikte ik deze stage ook opnieuw.
Ik schreef ook zelf een lied rond het boek kikker is verliefd. 


Mijn klas is ook een echte puzzelklas, mijn zelfgemaakte puzzels waren dus erg in trek:Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.