Ik ben een creatieve kleuterjuf! Het liefst raak ik die creativiteit kwijt in de kleuterklas. Ik doe het door te knutselen, te haken, te tekenen, te naaien, te werken met photoshop,... Ik probeer dan ook zoveel mogelijk zelf te maken! Deze website is ontstaan omdat ik mijn ideeën met (toekomstige) kleuterjuffen - en meesters wil delen!

Zoeken in deze blog

Laatste nieuws in uw mailbox? Klik hier!

Muziekkoffer

Tijdens mijn eerste jaar van de opleiding moest ik ook enkele muziekisntrumenten maken. Ik maakte er een heuse koffer voor. Dit oogt leuker en het is ook handiger om alle instrumenten samen te houden. In de koffer zitten ook enkele gekochte instrumenten.
Doorheen mijn opleiding maakte ik nog enkele extra instrumenten.Maken van instrumenten:

Schuddozen

De schuddozen maakte ik met metalen koffieblikken (zo om van die pads in te bewaren). Ik schilderde de blikken met metaalverf: 6 in het wit en 6 in het rood. 
Ik vulde de schuddozen op, nummerde ze subtiel en kleefde de dozen dicht. 
Met deze schuddozen kunnen er heel wat verschillende activiteiten georganiseerd worden: een memorie, van schel naar dof geluid, van stil naar luid,...


Trommels

Mijn trommels zijn gemaakt van harde kartonnen buizen. Bovenop kleefde ik bruin kaftpapier. Deze kleef je erop met behangerslijm. Het opkleven gebeurt in een ster. Het bruine papier mag niet versierd worden,anders klinkt je trommel niet meer goed. Het papier moet ook mooi opgespannen zijn.
Fietsbellen op stok

Fietsbellen op stok zijn hele leuke instrumenten. Ze zijn ook heel eenvoudig te maken: je neemt een bezemsteel van ongeveer 30cm en een fietsbel die 'tiiiiiiiiing' zegt. Het is belangrijk dat de bel blijft doorklinken.


Bellenriempjes

De bellenriempjes maakte ik met grote haarelastieken en grote bellen. De bellen kocht ik in de banier. Ik naaide telkens 4 bellen aan de elastieken.
Ritmestokjes

Mijn ritmestokjes zijn gemaakt uit Bamboe.Ze zijn ongeveer 25 cm lang. Aan de uiteinden van de stokjes heb ik met gekleurd plakband een kleurcode aangebracht. Zo kan ik de kleuters gemakkelijker in groepjes laten spelen.Rasta's

Rasta's zijn muziekinstrumenten die gemaakt zijn uit een waterfles. Je snijdt de onderkant van de fles af en gaat dan de fles in reepjes snijden. De hals van de fles moet volledig blijven, omdat de kleuter daar het instrument moet vast houden.Cocofoon

De cocofoon is een cocosnoot die in twee stukken is gezaagd.Schellenraam

Om een schellenraam te maken heb je volgende materialen nodig: stuk bezemsteel van 30 cm, 3 nagels van 4cm lang en 12 kroonkurkjes.

Peuter de viltjes uit de kroonkurkjes. Indien dit niet zo gemakkelijk lukt, kun je eens proberen om de kroonkurkjes (lang) te koken. In elk geval moeten de viltjes er
uit, anders klinken ze dof, en dat mag niet voor een schellenraam…

Eens de viltjes verwijderd, moet je de kroonkurkjes plat slaan:
Wring eerst met een tang de tandjes wat naar buiten, om zeker te zijn dat ze in de
juiste richting plooien. Leg daarna de kurkjes met de bedrukte kant naar boven, leg
er een blok op en besla ze met een hamer tot ze perfect plat zijn: je bekomt rondjes
met een diameter van een 3 a 4tal cm.

Maak gaatjes in het midden van elk schelletje en bevestig 3 nagels met aan elke
nagel 4 schelletjes aan één kant van de houten stok.Schuurder

Bevestig aan elk plankje een handvatje. Bekleef elk plankje met schuurpapier. Door de beide plankjes tegen elkaar te wrijven krijg je een schurend geluid.
Ocean drum

Dit is een instrument waarmee je de zee, onweer,.. kunt nabootsen. Het is gemaakt van een rieten mand, bruin papier en gedroogde bonen of pareltjes.
In de mand doe je enkele kleine pareltjes of bonen. Daarna ga je aan de slag met het bruine papier en behangerslijm. Je kleeft de mand toe, net zoals bij de trommel, in sterrenpatroon.
Huis van muziek.

Het huis van muziek is te gebruiken tijdens een muzikale activiteit. De kleuters zijn hier een grote fan van. Als leidster zing je een lied, na het lied laat je een instrument horen, de kleuters raden welk instrument het is, er wordt gecontroleerd en daarna mogen enkele kleuters op dat instrument spelen.
Alle ramen kunnen worden opengeklapt. Daar zitten pictogrammen van muziekinstrumenten achter.


Pictogrammen muziekinstrumenten
Ik tekende deze avond enkele pictogrammen van de instrumenten die in mijn muziekkoffer zitten.

Er zijn pictogrammen van volgende muziekinstrumenten:

 • ritmestokjes
 • bellenriempjes
 • trommels
 • schudeieren
 • schellenraam
 • fietsbel op stok
 • cocofoon
 • schuurders
 • ocean drum
 • rasta
 • schuddozen
 • sambaballenHet zijn 12 pictogrammen. De pictogrammen zijn als een printklaar document te downloaden hier.

De pictogrammen kun je gebruiken bij allerlei activiteiten.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.