Ik ben een creatieve kleuterjuf! Het liefst raak ik die creativiteit kwijt in de kleuterklas. Ik doe het door te knutselen, te haken, te tekenen, te naaien, te werken met photoshop,... Ik probeer dan ook zoveel mogelijk zelf te maken! Deze website is ontstaan omdat ik mijn ideeën met (toekomstige) kleuterjuffen - en meesters wil delen!

Zoeken in deze blog

Laatste nieuws in uw mailbox? Klik hier!

SINT
De klasinrichting in het thema is niet zo moeilijk. In de winkels zoals Action, Wibra, Kruidvat,.. is er genoeg versiering te vinden: vlaggetjes, slingers, welkomsborden,...
 Om in de bewegingshoek te zetten maakte ik een schoorsteen uit karton. De kleuters mochten dan met de voddenballen de 'cadeautjes' in de schoorsteen gooien, net zoals Zwarte Piet. Ik had ook 6 stokpaardjes gemaakt waar ze mee konden spelen. Ik voorzag ook een schommelpaard in de hoek.
En of het schommelpaard succes had? De kleuters stonden in een rijtje te wachten! :)


De eerste dag lag er een brief van Zwarte Piet in de klas. Het was een brief van de waspiet! Hij had de kleren van Sint en Zwarte Piet véél te warm gewassen. Ze waren gekrompen! Sint en Piet konden de kleren dus niet meer aandoen. Daarom mochten wij het hebben om in de poppenhoek mee te spelen. Zwarte Piet had het verstopt in de klas. De kleuters mochten op zoek.. Na enkele minuutjes hadden ze de zak gevonden! Zwarte Piet had het verstopt op het klimrek!
In de zak zaten de verkleedkledij die ik gemaakt had in de vakantie. Daarnaast was er ook nog een staf van Sinterklaas en natuurlijk zijn grote boek!In de poppenhoek zette ik ook een haard. Zo konden de kleuters hun schoen zetten voor Sinterklaas.


Ik nam natuurlijk ook de stoomboot mee van Sint! Ook Jules was van de partij op de boot..


Verder maakten we voor het bezoek van de Sint een pietenmuts!
Als zelfstandige activiteiten binnen het thema in de hoeken had ik aankleedpopjes van Sint en Piet, Zwarte Piet met doppen leggen, zelfgemaakte puzzels in het thema,.. voorzien.Samen met de kleuters telden we natuurlijk vol spanning af naar de komst van de Sint! Ik gebruikte hierbij mijn aftelkalender. De inhoud van het zakje was telkens een aanzet naar de begeleide groep of naar een kringgesprek (over schoen zetten).

Als wiskundig spel, maakte ik het grote stoombootspel. Het spelbord was de stoomboot van Sinterklaas. Elke kleuter had een eigen Zwarte Pietje: 1 met een rode, gele, groene of blauwe muts.
Ik had de pionnen geknutseld met kurk en vilt. Voorlopig heb ik daar nog geen foto van.
Iedere dag speelden we een spel met de kleuters. Zwarte Piet was verstrooid en had al zijn zakken met speelgoed in verloren! Gelukkig had Sinterklaas alle zakken teruggevonden. Door opdrachten uit te voeren kon Zwarte Piet zijn zakjes terug krijgen. Zou het de kleuters lukken om Zwarte Piet weer gelukkig te maken.

 Ik speelde ook Tik Tak voor de kleuters. Hiervoor gebruikte ik als extraatje volgende dingen:
Samen met de kleuters maakte ik ook speculaas koeken!
Elke dag kregen de kleuters ook een verhaaltje te horen van Mika! De prenten hierbij heb ik zelf getekend.Het liedje dat we leerden voor de Sint ging als volgt:

Ik ben Pietje Tiereliet,
je hoort me wel,
maar je ziet me niet.
Wil je mij dan toch even zien,
Klap in je handen,
dan kom ik misschien!

Wanneer de kleuters de opdracht juist uitvoerden, kwam Pietje Tiereliet tevoorschijn uit zijn schoorsteen.

Gehaakte memorie met zwarte pietjes.


Ondertussen maakte ik al enkele extra materialen:

Na de hetze vorig jaar rond Zwarte Piet maakte ik vandaag ook enkele multiculturele Pieten. Het zijn er 16 geworden. Ik maakte ook enkele 'echte' Zwarte Pieten! Deze pieten zijn te verkrijgen na een mailtje naar: juf_annelies@hotmail.com
Zelfgemaakte vingerpopjes van Sint en Pieten. Beide patronen zijn bij mij te koop! De vingerpopjes van de Pieten zijn leuk om te gebruiken tijdens het onderstaande vingerversje.Ik maakte net ook een matrix met Zwarte Piet en plaatsbegrippen. Deze is gratis te downloaden op deze link!
Memoriespel met mijn ingekleurde zwarte pieten! Te verkrijgen via mail. Nog een matrix, deze keer met kleur! De volledige matrix is hier  gratis te downloaden!!

De telkaarten worden gebruikt met een wasknijper. De wasknijper zet je op het juiste cijfer. Je kan het zelf te controleren maken door aan de achterkant een stipje te zetten. Zo kunnen de kinderen het zelfstandig controleren.

De telkaarten kun je hier downloaden.


3 opmerkingen:

 1. Hallo!

  Ook ik ben kleuterleidster in spe en ik vroeg me af hoe je de puzzels gemaakt hebt?

  groetjes
  Julie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Julie

   Ik maak de puzzels in hout. ik teken eerst mijn tekening op mijn stuk hout, aan de achterkant teken ik dan waar ik moet zagen (de stukjes op zich) dus. Daarna zaag ik alles uit met de figuurzaagmachine en daarna schuren, zodat alles glad wordt. Als laatste een laagje verf en een laagje vernis.
   Om de inlegpuzzels te maken, boor ik waar mijn tekening is een klein gaatje, zodat ik mijn zaagblad erdoor kan steken.
   De insteekpuzzels worden met dubbelzijdig kleefband op een volledige houtplaat gekleefd, zodat de stukjes er niet doorvallen.

   Groetjes
   Annelies

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.