Ik ben een creatieve kleuterjuf! Het liefst raak ik die creativiteit kwijt in de kleuterklas. Ik doe het door te knutselen, te haken, te tekenen, te naaien, te werken met photoshop,... Ik probeer dan ook zoveel mogelijk zelf te maken! Deze website is ontstaan omdat ik mijn ideeën met (toekomstige) kleuterjuffen - en meesters wil delen!

Zoeken in deze blog

Laatste nieuws in uw mailbox? Klik hier!

WIJ GAAN TROUWEN (ptr123KK)

De week startte met mijn zelfgeschreven vervolgverhaal op het boek 'Kikker is verliefd'. Ik had er enkele prenten bij gemaakt. In het verhaal vraagt Kikker Eend ten huwelijk. Ze bereiden alles voor, trouwen en vieren hun trouwfeest. Dit was een erg leuke aanzet voor de kleuters. De kleuters waren meteen mee in het verhaal.
Na het verhaal kwamen Eend en Kikker terug in onze klas! Ze waren op huwelijksreis geweest en kwamen ons vertellen dat er hier op school ook een trouwfeest zou zijn! De kleuters waren enthousiast!Nu wisten de kleuters ook waarom ik zo'n mooi prinsessenkleed aanhad! Het was een trouwkleed! Meteen de aanzet voor de waarneming.

In het poppenhuis konden de kleuters hun eigen trouwfeest organiseren! Er was verkleedkledij voor de burgemeester, de bruid en de bruidegom. De poppenhoek werd verrijkt met champagneglazen, een champagnefles, een hartenkussen, twee trouwringen, bruidsdboeket en uitnodigingen voor het trouwfeest. De kleuters konden in de gang naar de trouwzaal gaan. Daar konden ze het register ondertekenen en trouwen.Het bruidsboeket voor ons trouwfeest werd een echt groepswerk. Iedere kleuter mocht een isomobol volsteken met stukjes stof. 
Dit werd het resultaat:

Voor de oudste kleuters had ik zelf woordkaarten gemaakt in het thema:

Mijn klasje was een echte puzzelklas. Ook in dit thema maakte ik verschillende puzzels. De kleuters hadden hun eigen puzzelkaart en waren erg gedreven om te puzzelen:
We leerden het lied van 2 muisjes die gaan trouwen. Het lied komt uit het grote liedjesboek.
Ik had er twee muisjes bij gehaakt. 
We werkten met een grote partituur.En toen, na een hele week voorbereiden, was het eindelijk zo ver! De kleuters mochten trouwen. Alles werd vooraf geoefend. De rollen werden verdeeld door lotje trek. Er waren: een bruid, een bruidegom, twee getuigen en drie bruidskindjes. én er kwam hoog bezoek: de burgemeester! 
Alle oma's, opa's, mama's en papa's waren uitgenodigd op het trouwfeest. We maakten 's morgens croque monsieurs en tomatenhapjes. Hieronder enkele sfeerfoto's:


Voor de godsdienstige activiteiten, werkte ik rond 'de bruiloft in Kana'. Ik begon met een poppenspel.Zo konden de kleuters kennis maken met het verhaal. De dag erop gebruikte ik mijn zelfgetekende prenten om het verhaal te vertellen aan de kleuters. Om de LBA- reeks af te sluiten, zorgde ik voor een symbolische handeling. De kleuters mochten mij helpen, om net zoals Jezus, wijn te maken van water. Zou het ons lukken? Tuurlijk wel! Als we samen werken, lukt het! En uiteindelijk kreeg iedereen een klein glaasje met daarin de gekleurde wijn. We maken een kringetje rond het beeld van Maria. 

Ik speelde ook tik tak, deze twee zorgden voor een echt succesnummertje: Mevrouw Bruid en Meneer Bruidegom.


Voor deze stage had ik mijn tussendoortjeskoffer afgewerkt:


Als afsluiter van de stage had ik voor elke kleuter een zakje met daarop de prent van Kikker en Eend. in het zakje zaten enkele foto's van het trouwfeest, een klein boekje van Kikker en een zakje snoep.
1 opmerking:

  1. Hallo ! Leuk thema, ik ga dat ook doen binnenkort :-) Heb je leuke ideeën? Heb je mss een voorbereiding van je tiktak? Hoe heb je die mannetjes gemaakt aan die touwtjes ! Echt leuk hoe dat je alles maakt! Chapeau ! :)

    Groetjes Shana

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.